Arini try lauk Ayam Kung Fu Fa plak..masa masuk hospital aritu, abah belikan lauk ni kat restoran cina muslim di andalas klang...sedap...jd, ape lg...sila lihat resepinya di bawah yek..
Bahan-Bahan:
½ ekor ayam
2 inci halia - seelok-eloknya halia muda
2 ulas bawang putih ( di hiris bulat)
1 biji bawang besar ( di hiris bulat)
8 tangkai cili kering ( di potong 2 inci)
sos tiram
Kicap
Sedikit daun bawang
Sedikit garam
Sedikit minyak
Sedikit air
Sedikit tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)
Cara:
Ayam di potong kecil-kecil (tapi sy xpotong kecil...nanti berebut dgn En. Hubby) Basuh bersih ayam tersebut dan lumurkan sedikit sahaja garam.
Panaskan minyak dan goreng ayam tersebut selama 10 minit (agak-agak masak). Kemudian tumiskan bawang besar, halia dan bawang putih (dengan minyak yg sedikit).
Bila agak garing masukkan ayam tadi bersama-sama kicap, sos tiram dan cili kering. Kacau dengan api yang perlahan.
Masukkan garam (agak-agak kerana sos tiram dan ayam tersebut telah masin) dan bancuhan tepung jagung tadi.
Bolehlah di angkat dan taburkan daun bawang tadi.
Selamat mencuba hehe..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan